
Mijn artikel over de onderwaterzetting van de Wieringermeer in 1945 is nu leesbaar in de Kroniek, het blad van het Historisch Genootschap van de Wieringermeer.
In interviewvorm beschrijf ik hoe de herinneringen van de onderwaterzetting van de Wieringermeer worden overgedragen aan de volgende generaties. Het blijkt dat de kennis van deze gebeurtenissen steeds verder afneemt. De voorspelling is dat generatie A (2016-2030) zeer weinig kennis zal meekrijgen, omdat het het delen van verhalen niet gezien wordt als noodzakelijk.
De kennis verandert van levende herinneringen naar geïnstitutionaliseerd geheugen. Dit houdt in dat de kennis minder in de samenleving aanwezig is, en steeds meer kennis opgenomen is in musea, geschreven bronnen, of archieven. Dat is natuurlijk zonde!
Om deze verandering tegen te gaan, beschrijf ik hoe we als gemeente en individu de collectieve herinneringen kunnen blijven delen.
Het Historisch Genootschap Wieringmeer, mede de Kroniek, zijn opgericht op 10 december 1992. De organisatie streeft om de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van de Wieringermeer te bewaren en bevorderen.
Het volledige artikel staat in de 32ste jaargang 2024/2 nummer 98 en is online nog niet beschikbaar.